Pienyrityskeskus räätälöi viikon kestävän tutustumisohjelman: Pietarilaisyritykset perehtyvät innovaatiojärjestelmään

21.11.2011

Peräti 50 pietarilaisyritysten ja -organisaatioiden edustajaa tutustuu parhaillaan suomalaiseen innovaatiojärjestelmään ja toimijoihin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen järjestämällä viikon kestävällä tutustumismatkalla Helsingin seudulla.

Tutustumisviikon ensimmäisessä tilaisuudessa koulutusjohtaja Anne Gustafsson-Pesonen korosti, että Pienyrityskeskuksen tarjoamat koulutukset ja palvelut kattavat yrityksen koko elinkaaren aina perustamisesta yrityksen vahvaan kasvuun ja kansainvälistymiseen saakka.

Pienyrityskeskus on Euroopan suurimpia yliopistollisia yrittäjyyspalveluiden tarjoajia ja palveluihin kuuluvat koulutus-, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopalvelut sekä yrityshautomo Aalto Start-Up Center.

"Yhteistyömme venäläisten yritysten, yliopistojen ja innovaatiokeskusten kanssa on pitkäjänteistä ja ulottuu Venäjän eri alueille. Toimintatapamme yrittäjyyden edistämisessä on siten käytännönläheinen. Kerromme yrittäjyyden mahdollisuuksista, annamme valmiuksia yrittäjyyteen ja tuemme yrittäjyydessä."

KimmoHeinonen.jpgElinkeinoasiamies Kimmo Heinonen Helsingin kaupungin elinkeinopalvelusta kuvasi kaupungin tavoitteiksi vetovoiman vahvistamisen, kasvualojen kehittämisen ja yrittäjäystävällisen ympäristön luomisen. Käytännön työtä tekevistä helsinkiläistoimijoista esimerkiksi Yritys-Helsinki on keskittynyt antamaan neuvontaa ja palveluja aloittaville kasvuyrityksille. Painopistealueisiin kuuluvat myös luovat alat. Ulkomaalaistaustaisille yrittäjille on suunnattu omia palveluja.

"Yrityshautomoissa olleet yritykset toimivat muita pidempään ja kasvavat nopeampaan tahtiin."

Pietari tuo kasvua Lappeenrannalle

Lappeenranta Innovation Oy:n toimitusjohtaja Reko Junno puolestaan hehkutti Pietarin loppumattomia mahdollisuuksia oman alueen kehittymiselle. Tänä vuonna venäläisten matkailijoiden määrän arvioidaan ylittävän jo miljoonan. Kansainvälisissä verkostoissa laajasti toimivalla yrityksellä on oma toimipiste Pietarissa.

RekoJunno.jpg"Toimimme akateemisen, yksityisen ja julkisen rajapinnassa. Teemme yhteistyötä, pyöritämme kansainvälisiä verkostoja, välitämme tietoa, kehitämme tutkimusideoita ja jalostamme yritysideoita yhdessä kumppaneidemme ja verkostojemme kautta. "

Lappeenranta Innovation Oy järjestää ensi vuoden kesäkuussa kolmatta kertaa EU-Venäjä -innovaatiofoorumin, jonne odotetaan peräti tuhatta osallistujaa.

Mikkelissä kehitetään vihreän kemian sovelluksia

Mikkeliläisen Innovaatio- ja teknologiakeskus Miktech Oy:n toimitusjohtaja Vesa Sorasahi toi vieraille eteläsavolaista näkökulmaa kertomalla, että maakunta näkee enemmän liiketoimintamahdollisuuksia Pietarissa kuin Helsingissä. Myös Miktechillä on Pietarissa oma toimisto yhteistyössä Isbe Oy:n kanssa, ja sitä alkaa vetää joulukuun alussa venäläistä yritysmaailmaa hyvin tunteva Ville Paasonen. Mikkelissä yritys pyörittää korkean teknologian kasvuyrityksille myös yrityshautomoa.

VesaSorasahi.jpgVesa Sorasahi näkee yrityksen kärkialueilla - digitaalisissa palveluissa ja arkistoinnissa, bioenergiassa ja ympäristöturvallisuudessa - paljon yhteistyömahdollisuuksia pietarilaistoimijoiden kanssa.

"Mikkelissä toimiva professori Mika Sillanpään johtama Lappeenrannan teknillisen yliopiston vihreän kemian laboratorio on erikoistunut raakaveden ja jäteveden kemialliseen käsittelyyn. Alueellamme toimii useita alan yrityksiä, kuten savonlinnalainen Aquaflow sekä mikkeliläiset Mipro, Rejlers ja Environics, jotka ovat erikoistuneet ympäristöteknologian sovelluksiin."

Sorasahi toivoikin kumppanuuksia ja kontakteja pietarilaisten mittaus- ja valvontalaitteistoja kehittäneisiin tahoihin kanssa.

Innovaatioyhteistyö kiinnostaa

Pietarilaisryhmään kuuluu laaja joukko paikallisten yritysten ja organisaatioiden edustajia. Matkan tarkoituksena on valmentaa osallistujia IT-teknologian strategiseen hyödyntämiseen. Yritysten toimialoja ovat muun muassa IT- ja ympäristöalat, lääketeknologia, investointipalvelut ja start-up -yritysten neuvonta.

pietarilaisia1.jpgRyhmän tutustumiskohteisiin kuuluvat Aalto-yliopiston lisäksi muun muassa VR, Kemira, Tekes, Aalto Start-Up Center, Greennet Finland, Culminatum Oy ja Sanoma-konserni.

Ryhmän ohjelman räätälöinyt koulutussuunnittelija Elena Mochnikova Pienyrityskeskuksesta pitää ryhmän vierailua merkittävänä päänavauksena, jolla syvennetään venäläisten ja suomalaisten yritysten yhteistyömahdollisuuksia.

Pienyrityskeskus avasi oman toimipisteensä Pietariin jo 1993. Nykyään sitä pyöritetään yhdessä Aalto-yliopiston muiden toimijoiden, kuten Cemat-tutkimuskeskuksen kanssa . Pietarin-toimiston vetovastuun otti lokakuun alussa Juha Stenholm, joka ehti toimia vastaavassa tehtävässä jo 90-luvun alkupuolella.

Pietarin-toimisto vauhdittaa suomalaisten pk-yritysten matkaa Venäjän markkinoille, edistää yrittäjyyttä, tukee pk-sektorin ja yrityshautomoiden kasvua, järjestää koulutus-, tieto- ja tukipalveluja sekä henkilöstökoulutuksia ja rekrytointipalveluja. Myös räätälöidyt tilauskoulutukset ja käännös- ja tulkkauspalvelut kuuluvat palveluvalikoimaan.

Lisätietoja: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus koulutussuunnittelija Elena Mochnikova, puh. 010 217 8668, sposti: elena.mochnikova(at)aalto.fi

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen