Ajankohtaista

Innovamo kehitti uuden NFC-sovelluksen

10.06.2013

”Yrittäjäksi kannattaa lähteä, kun haluaa olla itse oma pomonsa. Tosin vaatii oman aikansa oppia ajattelemaan yksin”, Innovamo Oy:n perustaja John Caesar miettii yrittäjyyden hyviä puolia. Hän ehti työskennellä Nokiassa liki 14 vuotta ennen kuin perusti oman yrityksen.

JohnCaesar.jpgIntiasta kotoisin oleva Caesar suoritti konetekniikan maisteritutkinnon ja toisen tietokonetekniikkaan liittyvän ylemmän akateemisen tutkinnon Yhdysvalloissa. Ennen muuttoaan Eurooppaan hän työskenteli Bell Communications Research -yrityksessä tutkimus- ja tuotekehitystehtävistä. Kun yritys alkoi kansainvälistyä, Caesar sai asiakkaakseen muun muassa ruotsalaisen Telian, ja työmatkat veivät hänet Ruotsiin, Israeliin ja lopulta Suomeenkin.

"Kun aloin etsiä töitä Euroopasta, Nokia tarjosi niitä ja muutin Suomeen kehitystehtäviin, joihin liittyi tuotannonjohtaminen ja strateginen markkinointi."

Nokiassa pinnan alla olleet rakenteelliset muutokset hän huomasi ensi kertaa 2000-luvun puolivälissä ja yt-neuvottelut osuivat omalle kohdalle 2009. Lopulta hänelle tarjottiin kuitenkin uusia, haastavia tehtäviä.

"Vaikka uudet työtehtäväni olivat mielenkiintoisia, aloin mielessäni suunnitella oman yrityksen perustamista. Kävin myös Go business Finland -yrittäjäkurssin. Puhuin jo silloin perheeni kanssa, että minulla olisi mahdollisuus perustaa oma yritys."

Bridge-ohjelma auttoi yrittäjyyteen

Nokia tarjosi 2011 työntekijöilleen ns. Bridge-ohjelman vaihtoehtoja eli uusia työtehtäviä joko yrityksen sisältä tai ulkopuolelta, uusia urapolkuja tai yrittäjyyttä erilaisine koulutus- ja rahoitusmahdollisuuksineen. Se sai isyyslomalla olleen Caesarin tuntemaan lähinnä helpotusta.

"Työvelvoitetta ei ollut, mutta sain palkkaa kahdeksan kuukautta. Otin CV:nikin pois yrityksen tietokannasta, ettei minulle enää tarjottaisi töitä Nokialta. Ajattelin, että tämä on fantastista, nyt perustan oman yrityksen. Henkinen kasvu yrittäjyyteen oli ollut kaksivuotinen prosessi, joka jatkuu edelleen."

Bridge-ohjelman myötä hän sai paljon tietoa yrityshautomoista, erilaisista tukijärjestelmistä ja rahoitusmahdollisuuksista.

"Pääsimme kuuntelemaan kokeneita yrittäjiä, meille esiteltiin erilaisia liiketoimintamalleja ja neuvontaorganisaatioita. Joulukuussa 2011 sai Bridge-ohjelmasta liki maksimimäärän tukea yrityksen perustamiseen. Ehtoihin kuului, että yrityksen oli oltava pystyssä tammikuussa 2012. Nokiasta lähdin helmikuussa."

John Caesarilla olisi mahdollisuus saada käyttöönsä Nokiassa dokumentoimiaan innovaatioita, mutta hän ei ole ainakaan vielä hyödyntänyt tätä. Hän uskoo, että silloin olisi järkevää hyödyntää Tekesin Innovation Mill -ohjelman mahdollisuuksia. Kyseinen ohjelma tukee uusien ICT-alan tuotteiden ja palvelujen kehittämistä.

Caesar etsi Nokiasta myös kollegoita mukaan yritykseensä, mutta aloitti lopulta yksin. Jo ennen yrityksen perustamista mukaan lupautui myös ulkopuolinen rahoittaja, mutta yhteistyötä ei ole vielä aktivoitu käytännössä.

"Halusin varmistaa jo ennen yrityksen perustamista minulla on ulkopuolinen rahoittaja. Omistuspohjan laajennus tuo raportointia lisää, enkä halua tehdä sitä ihan vielä. Yksin aloittamisessa on ollut etuna se, että on voinut tehdä asiat oman mielensä mukaan."

Tiimi laajenee

Aalto Start-Up Centerissä huhtikuusta 2013 toiminut Innovamo Oy työllisti ensimmäinen ulkopuolisen työntekijän palkkalistoilleen keväällä, kun tuoteidea oli Caesarin ja häntä kehittelyssä auttaneiden asiantuntijoiden mielestä tarpeeksi valmis. Heiltä Caesar kokee saaneensa arvokasta palautetta, mahdollisuuden testata ideoidensa toimivuutta ja monipuolisia neuvoja.

"Esitin alkujaan Bridge-ohjelmaan idean, johon sisältyi paljon riskejä. Jos olisin ottanut muita perustajia siinä vaiheessa mukaan, heillä olisi ehkä ollut poltetta sijoittaa alkuperäisen idean toteutukseen paljon rahaa alusta asti. Halusin kaikki palikat kohdalleen ennen kuin palkkasin ensimmäisen työntekijän. En myöskään hyödyntänyt saamaani rahoitusta vaan säästelin sitä. Oikeastaan ennen palkkauspäätöstä käytin vain 150 euroa yrityksen logon teettämiseen", hän naureskelee.

Innovamo palkkaa nopealla aikataululla 1-2 ihmistä lisää. Toisen toivotaan olevan käyttäjäkokemukseen erikoistunut ohjelmoija ja toisen suomenkielinen markkinoinnin asiantuntija.

Innovamon kehittämästä innovaatiosta on olemassa prototyyppi, jota aletaan testata syksyllä. Kyse on ns. near field eli NFC-teknologiaan liittyvästä sovelluksesta. NFC-tekniikka on hyvin lyhyiden etäisyyksien tiedonsiirtoa, jonka avulla voidaan lukea ja muokata älykorteissa olevia tunnisteita tai NFC-teknologiaa sisältäviä omia tunnisteita. Esimerkiksi pieni NFC-tarra voi sisältää muistilla varustetun piirin ja antennin. NFC-teknologian kehittämisessä Caesar tunnistaa kolme vaihetta ja vasta nyt aika on hänestä kypsä läpimurroille.

"Ensimmäisessä vaiheessa 2004-2005 tuli paljon sovelluksia markkinoille, mutta ne kuolivat nopeasti, kun ei tapahtunut läpilyöntejä. Toisessa vaiheessa syntyi paljon uusia yrityksiä, mutta sovelluksia ei saatu älypuhelimiin. Vasta nyt tämä teknologia tekee tuloaan todella. Yrityksiä ja laitteita on enemmän, muttei vielä massamarkkinoita."

Nykyiseen sovellukseen hän päätyi viime vuoden syyskuussa.

"Kyse on yksinkertaisesta sovelluksesta, joka on ollut suhteellisen helppoa kehittää. Liiketoimintamallin kehittäminen oli hivenen vaikeampaa. Prototyypin testaus alkaa syyskuussa, ja jo nyt on löytynyt uusia käyttäjäryhmiä. Alun perin ajattelin, että käyttäjäjoukko olisi ollut paljon pienempi."

Yrityksen alkuvaiheessa hän vältteli kiinteitä kuluja myös niin, että työskenteli helsinkiläisissä kirjastoissa. Hänen mielestään esimerkiksi Sellon kirjasto muistuttaa Nokian pääkonttorin avoimia työskentelytiloja. Aalto Start-Up Center tuli hänelle tutuksi vaihtoehdoksi jo varhaisessa vaiheessa.

"Harkitsin myös Aalto Garagen tilojen käyttöä, mutta täällä Aalto Start-Up Centerissä on minulle ennestään tuttuja nokialaisia työkavereita. Haluan myös luoda täällä kontaktiverkostoa."

Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvää sovellusta voivat hyödyntää kuluttajat ja erilaiset alan organisaatiot.

"On ollut hyödyllistä puhua ihmisten kanssa, joita tämä asia koskettaa ja nähdä, että he ovat valmiita maksamaan tästä."

Kansainväliset markkinat kutsuvat

Innovamo lähtee sovelluksineen kansainvälisille markkinoille top 5 -maat mielessä.

"Suomen lisäksi lähdemme ensin Euroopassa Pohjoismaihin sekä Saksaan, Ranskaan, Isoon-Britanniaan ja Espanjaan. Pohjoismaat ovat alkuvaiheessa meille tärkeä alue. Kun laajenemme muille alueille, meidän on saatava siellä tuotteellemme hyväksyntä."

Kasvuyrityksen toimitusjohtajalle kasvu näyttäytyy muutoksena.

"Joka päivä on oltava valmis muutoksiin, jotka voivat olla eri päivinä erilaisia. On myös osattava toimia erilaisten muutosten mukaan. Kannattaa puhua kaikkien ihmisten kanssa siitä, mitä on tekemässä. Sen olen oppinut, että mentorointia eli hyödyllisiä vinkkejä ja kontakteja voi saada keneltä tahansa."

Prototyypin testausvaiheen hän aikoo hyödyntää tarkkaan tuotekehitykseen.

"Pyydämme rehellistä palautetta. Eniten voi saada häneltä, jolta odottaa kaikkein vähiten. Ja kaikilla ihmisillä on asiakasnäkökulmasta annettavaa tai ehkä kiinnostavia kontakteja tiedossaan eli he voivat tietää, kuka voisi auttaa siinä tai tässä."

Pienyrityskeskus arvioi kasvuyrityksiä

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus toteuttaa parhaillaan ESR-rahoitteista hanketta, joka arvioi Bridge-ohjelman yrittäjyysohjelman vaikuttavuutta.

Tutkijoina hankkeessa ovat Pertti Kiuru ja Heikki Rannikko Pienyrityskeskuksesta. Hanke alkoi 1.3. ja se päättyy 30.11.2013.

Suomalaista yrittäjyysekosysteemiä esittelee laajasti myös A Growth Day -kampanja, joka huipentuu tammikuussa 2014 järjestettävään seminaariin Aalto-yliopiston Start-Up Saunassa.

Kampanjan toteuttavat yhteistyössä Aalto-yliopisto ja Tekes.

Lisätietoja: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus tutkimusjohtaja Jari Handelberg, sposti: jari.handelberg(at)aalto.fi

eu-esr.jpg vipuvoimaa.jpg

 

Teksti ja kuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Takaisin