Avoimen datan jalostamista hyödylliseen käyttöön

31.03.2016

Avoimesta datasta voi hyvillä ideoilla ja innovaatioilla tehdä kannattavaa liiketoimintaa. Ala kasvaa koko ajan.

digibus.png

Katja Ratamäen bisnes lähti liikkeelle toisen lapsen syntymän jälkeen.
-Lapseni sairastui siitä ruoasta, jota itse söin. Kuljimme lääkäriltä lääkärille puolen vuoden ajan ja sinä aikana oma ruokavalioni karsittiin kymmeneen ruoka-aineeseen ennen kuin lapsi alkoi voimaan paremmin.
-Käytin tunteja, ellen päiväkausia, kaupassa tutkimassa ruokien ravitsemustekijöitä, jotta löytäisin hänelle sopivaa syötävää. Suomesta löytyi kaksi sopivaa valmisruokaa ja kun valmistimme itse sopivat ateriat, ei meillä ollut aavistustakaan, saako lapsi tarpeeksi ravintoaineita ruoasta.
-Olisin silloin halunnut löytää sellaisen työkalun, jolla olisi voinut ratkaista lapseni syömisen ongelmat, mutta ei sellaista ollut.
Siitä syntyi liikeidea. Ratamäki päätti tehdä itse tällaisen työkalun.
-Kun lähdimme liikkeelle vuonna 2012, ei ollut aavistustakaan siitä, pystyykö tällaista tekemään.

Ilman avointa dataa ei olisi Ratamäen bisnestä

Nyt Miils-palvelun perustaja Katja Ratamäki puhuu Mikkelissä Aalto-yliopiston Pienyrityskeskuksen ja Kansalliskirjaston digitointi- ja konservointikeskuksen tilaisuudessa palattuaan juuri sovelluksensa myyntimatkalta Meksikosta.
-Tämä on palvelu, joka auttaa suunnittelemaan ja myöhemmin tilaamaan kotiin ruokia, jotka ovat juuri sopivia syöjälleen.

KatjaRatamäki.jpg

Katja Ratamäki on idealisti, joka loi oman bisnesalan.

Ratamäen yrityksen ruokaan ja ravintosuosituksiin perustuvien sovellusten aineisto perustuu avoimeen dataan, vapaasti saatavilla olleeseen ja olevaan aineistoon.

Ratamäki arvelee, että on hyvin mahdollista, että koko yritys olisi jäänyt syntymättä ilman vapaasti käytössä ollutta dataa.

Avoimella tiedolla, avoimella datalla, tarkoitetaan digitaalisessa muodossa olevia sisältöjä, joita voidaan käyttää vapaasti ja yleensä ja usein maksutta, sekä muokata sitä uuteen käyttötarkoitukseen.
-Meidän alkumme perustui tutkittuun tietoon ja käyttämämme tietokanta oli varsin edullinen tapa lähteä kokeilemaan, toimiiko tämä liikeidea. Avoin data mahdollisti meille bisneksen ja tuotteen rakentamisen nopeasti ja edullisemmin, sanoo Ratamäki.

Miils tarjoaa palvelun ilmaiseksi, mutta sitten kun sen kautta tilataan ruokaa eri palveluntarjoajien kautta, yritys ottaa provision.

Myös erilaisia liiketoimintamalleja on kehitteillä. On mahdollista, että peruspalvelun lisäksi syntyy maksullisia sovelluksia.

Kokonaan maksullisuuteen Ratamäki ei halua mennä, sillä hän haluaa palvelulleen mahdollisimman paljon käyttäjiä. Mitä enemmän käyttäjiä on, sitä arvokkaampi yritys on myös yhteistyökumppaneilleen kuten ruokaketjuille, ateriapalveluille ja kotiinkuljetusyrityksille.

Tarpeet ja toiveet herkulliseksi ruoaksi

Miilsin idea on yksinkertainen. Kerätyn ruoka-ainetiedon ja käyttäjien mieltymysten ja terveystarpeiden yhdistelyllä saadaan aikaan sellaisia ateriakokonaisuuksia, jotka ovat terveellisiä, antavat riittävät ravintoaineet ja maistuvat myös hyvältä.
-Kun tiedämme asiakkaan ravitsemustarpeet ja toiveet, voimme antaa älykkäitä ehdotuksia.

Palvelu auttaa myös niitä, joille kaikki ruoka-aineet eivät sovi kuten myös niitä, joiden pitää korjata elintapojaan.
-Jos on esimerkiksi jokin hivenainepuutos, voidaan löytää sellaisia reseptejä, jotka täyttävät juuri sen nimenomaisen hivenaineen tarpeen.
-Ja otetaan esimerkiksi vaikkapa vegaani, joka voi saada ruokavaliostaan liian vähän esimerkiksi kalsiumia, rautaa ja proteiinia. Voimme antaa ehdotuksia, millä korjata tilanne.

Fiksusta sovelluksesta halutaan maksaa

MattiRossi.jpgAvoimen datan hyödyntämisen perustapoja on se, että tietoja eri lähteistä voidaan yhdistellä ja luoda niiden avulla innovatiivisia ja yllätyksellisiäkin ratkaisuja, palveluja, sovelluksia. Myös Digitointi- ja konservointikeskus suunnittelee Kansalliskirjaston digitoitujen historiallisten kulttuuriperintöaineistojen nykyistä laajempaa avaamista käyttöön.

Aalto-yliopiston professori Matti Rossi uskoo, että avointa dataa hyödyntäviä sovelluksia syntyy esimerkiksi sähkömarkkinoille ja liikenteen tarpeisiin.
-Jos sovellus auttaa käyttäjää jossakin tai tekemään jotakin häntä kiinnostavaa, niin siitä ollaan mobiilisovelluksina valmiita maksaman euro tai pari.
-Avoimen datan myötä voi löytyä yllättäviä mahdollisuuksia. Liiketoiminta on vielä pientä, mutta sieltä uudenlaista palveluliiketoimintaa syntyy.

OttoOlsson.jpgLiiketoiminnan kehityspäällikkö Otto Olsson kertoi Mikkelissä, miten Suomen Asiakastieto Oy hyödyntää avointa dataa, eri lähteistä saatavaa informaatiota, ja on tehnyt sitä yhdistelemällä ja asiakkaidensa tarpeet huomioon ottaen menestyvää liiketoimintaa. Yritys myös räätälöi erilaista informaatiota toimeksiannoista ja pystyy tällä tavoin luomaan asiakasprofiileja.

DigiBus - Liiketoimintamahdollisuuksia digitaalisista aineistoista -hankkeen toteuttavat Aalto-yliopisto Pienyrityskeskus ja Helsingin yliopiston Kansalliskirjaston Digitointi- ja konservointikeskus. Hanke saa Etelä-Savon maakuntaliiton kautta EU:n Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osarahoitusta.

Projektipäällikkö Kaija Villman, Aalto-yliopisto Pienyrityskeskus
kaija.villman@aalto.fi puh. 040 176 4667