Kuudesluokkalaiset saavat työelämä- ja yrittäjyysoppia

17.02.2016

Mikkelin alueen koulutusorganisaatiot toteuttavat yhteistyössä alakoulujen kuudesluokkalaisille MiniMikkeli-tapahtuman huhtikuun 2016 lopulla.

Tapahtuman ideana on näyttää pelillisesti ja leikinomaisesti koululaisille, kuinka työelämä, yrittäjyys ja ylipäätään Mikkeli toimivat. Oppilaat myös ideoivat ja ”perustavat” itse yrityksiä tapahtumiin. He myös hakevat työpaikkoja, saavat perehdytyksen tehtäviinsä, saavat päivän päätteeksi palkan, josta otetaan verot. Oppilaille myös kerrotaan, mitä veroilla tehdään yhteiskunnassa.

-Palkkatyö on murroksessa ja työelämän isot linjat muuttumassa. Yhteiskunnassa on pitkään tietyllä tavalla kasvettu ja kasvatettu pitkään palkkatyöputkeen, mutta sellaista ei enää välttämättä ole. Työura muodostuu lyhyistä pienistä pätkistä, perustelee nuorten ohjaamista uudenlaiseen maailmaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen johtaja Anne Gustafsson-Pesonen.

Yrittäjyys nousee esiin monella tavalla uusissa opetussuunnitelmissa.

-Tavoitteena ei ole, että kaikista tulee yrittäjiä vaan että kaikista tulisi oma-aloitteisia, yritteliäitä ja yrittäjän ammatti tulisi tutuksi. Tärkeää on uusien ja innostavien ideoiden etsiminen ja löytäminen luovalla tavalla, kuvailee Mikkelin kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Seija Manninen.

Eikä kukaan tiedä täsmällistä tulevaisuutta.

-Tulevaisuudessa erilaisia ammatteja häviää ja ei edes vielä tiedetä, millaisia uusia syntyy. Keskeisin oppi on oppia oppimaan ja ideoimaan, kertoo Mikkelin ammattikorkeakoulun opetuksen ja henkilöstön kehittämispäällikkö Eeva Kuoppala.

MiniMikkelin kaltaista toimintaa ei ole aiemmin tässä muodossaan ollut lainkaan koko maassa.

-Opetuksen ja kasvattamisen tehtävä on luoda toivoa ja uskoa sekä luoda välineitä tulevaisuutta varten, sanoo Seija Manninen.

MiniMikkelistä on tarkoitus tehdä pysyvä toimintamuoto.

Lisätietoja:

Teksti: Mikkelin yliopistokeskuksen viestintä, Sirpa Taskinen