Työelämän taitoja päivitetään Pienyrityskeskuksessa

16.02.2016

Mukaan mahtuu osanottajia koko ajan

esr_2014_2020.png vipuvoimaa_2014_2020.png ely-keskus.jpg

Jukka Kostiainen sanoo, että työnsä menettäneelle kaikista huonoin juttu on jäädä kotiin oleskelemaan ja ajatella, ettei kelpaa enää työmarkkinoille.

JukkaKostiainen.JPG

-Kun vapaata aikaa on paljon, niin se pitäisi käyttää fiksusti.

Kostiainen osallistuu Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen Osaaja-hankkeen toimenpiteisiin, joiden myötä evästetään, miten työtä voi hakea varttuneemmallakin iällä.

Kostiaisen kanssa samassa ryhmässä on reilusti viisikymppisiä, jotka hakevat uutta suuntaa työelämään. Maanantaina he rakensivat omaa cv:tä ja treenasivat työelämässä käytettäviä ohjelmistoja.

-Työssä kuin työssä tarvitaan tietotekniikan perusosaaminen. Kyllä nämä on hanskattava, selvittää Pienyrityskeskuksen tieto- ja viestintätekniikan asiantuntija Olavi Nieminen.

Elämän eka sähköposti lähti viime keväänä

Hukkaan ei tietotekniikan opastus mene. Mukana oleva Harri Valkonen sanoo, ettei ollut koskaan kuvitellut tarvitsevansa tietokonetta.

-Olin päättänyt, etten ota sitä käyttöön. Aiemmin oli pelkoakin sitä kohtaan, muotoilee Valkonen.
-Oli annettava tästä jääräpäisyydestä periksi, sillä en tiedä, pystynkö jatkamaan työssä, jota olen tehnyt.
-Sähköpostia laitoin ensimmäisen kerran viime keväänä.

Opastus toimisto-ohjelmien maailmaan etenee ripeästi, ja selkeällä otteella. Vetäjät puhuvat ymmärrettävää kieltä, eivät it-tekniikan slangia. Toki vasta jatkuva harjoitus tekee sen, että asiat pysyvät mielessä.

-Hyvä paikka on esimerkiksi kirjasto, jossa on koneita aina vapaana ja nämä ohjelmistot ovat siellä koneilla. Kirjastossa voi nettisurffailun lomassa päivittää cv:nsä ja tehdä huikean powerpointin omasta työhistoriasta, sanoo Jukka Kostiainen.

Porukassa voi löytyä myös työllistymisen väyliä.

-Kun ihmiset ovat koolla ja tutustuvat toisiinsa, niin jollakulla voi olla työpaikka tiedossa oman alan ulkopuolelta, mutta ryhmästä löytyy sitten tämän alan osaaja, selvittää Pienyrityskeskuksen asiantuntija Hanna Kari.

Uskoa että vielä kelpaa työelämään

Eevi Nykänen on myös mukana. Hän jäi yli kolme vuotta sitten työttömäksi, mutta on opiskellut sen jälkeen lähes valmiiksi artesaaniksi.
Ryhmässä on tullut uskoa itseensä.

-Että minusta vielä on johonkin ja kelpaan johonkin, vaikka ikää on ja vaikka olen ollut työttömänä.
-Olen toiveikas. Nyt valmistun ja saan uuden ammatin.

Jukka Kostiainen sanoo, että ikää pidetään paikoin suotta esteenä työn saannille. Paitsi että vanhemmilla työntekijöillä on osaamisen lisäksi kokemuksen tuomaa hiljaista tietoa, heillä on myös muita etuja.

-Esimerkiksi, minun ei tarvitse hakea lapsia tarhasta tiettyyn aikaan eikä lasten sairastuminen vaikuta työhöntuloon tai jaksamiseen.

Muutoinkin yli viisikymppisten keskusteluissa nousee esiin se, että he ovat hyviä työntekijöitä: oppineet tekemään töitä ja ottamaan vastuuta, monille työ on yhtä tärkeää kuin elämän perustarpeet, siitä pidetään.

Lisää osallistujia mahtuu mukaan

Osaaja-hankkeen tavoitteena on Etelä-Savon alueen yli 55-vuotiaiden työnhakijoiden osaamisen ja työnantajien kohtaaminen. Tarkoituksena on parantaa heidän työllistymismahdollisuuksia ja sitä, että he pysyisivät työelämässä pidempään. Työkokemusta omaavilla voi usein olla paljon näkemyksiä siihen, miten eri tavoin asioita kannattaa ja ei kannata tehdä. Osaaja-hankkeessa etsitään malleja ikääntymisen haasteeseen ja joustavien työmarkkinoiden luomiseen Etelä-Savossa. Hanke alkoi toukokuun alussa ja jatkuu vappuun 2017.

Hankkeen toteuttaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus. Hanke saa Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta EU:n Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoitusta.

Osaajissa on tällä hetkellä yli 30 osallistujaa. Tavoitteena kevään aikana on saada kokoon Mikkelissä 50, Pieksämäellä 25 ja Savonlinnassa 25 osallistujaa.

Teksti ja kuva Kari Kauppinen