Opin tiedostamaan kasvavan pk-yrityksen taloushaasteita

02.08.2008

"Olen nähnyt, minkälaisia kasvukipuja laajenevilla pk-yrityksillä on. Business Controller Executive -valmennus antoi käyttööni työkaluja, joilla voi hallita kasvua ja tiedostaa uusia asioita", 2000-luvun yritysten talousasioiden kanssa työskennellyt Lena Tallroth-Kock sanoo.

Hän opiskeli alkujaan markkinointia Hankenilla, mutta vaihtoi sitten taloushallinnon työtehtäviin ja opetteli asioita työn kautta. HSE Pienyrityskeskuksen BCE -valmennuksesta hän lähti hakemaan uusia näkökulmia."Halusin nyt saada ulkopuolelta näkemystä, oppia uusia asioita ja saada vahvistusta tekemilleni asioille. On tärkeää katsoa isoja asioita eri näkökulmista", maan
miekkailuvalioihin kuuluva asiantuntija sanoo.

Tallroth-Koch.jpgErityisen antoisaksi valmennuksessa osoittautui Toivo Kosken strategisen talousjohtamisen osio.

"Se opetti ymmärtämään konkreettisesti taloudellista sääntelyä eli miten tasetta luetaan ja paketoi eri asiat kauniiksi kokonaisuuksiksi".

Pk-yrityksen kasvuvaiheet nähnyt Tallroth-Kock pitää valmennusta antoisana talouspuolen ammattilaiselle.

"Kun yrityksen koko kolminkertaistuu nopeasti, erilaisten suunnitelmien tekeminen ja informaation vaihtaminen nousevat tärkeään asemaan. Koulutuksen myötä opin tiedostamaan niitä asioita, joita taloushallinnon asiantuntijan pitää hallita, jotta yritys kasvaa hallitusti".

Myös taloushallinnon työkaluista löytyi uutta ammennettavaa.

"Pidin myös Excel-tehokurssista. Vaikka olen käyttänyt ohjelmaa pitkään, opin tiettyjä uusia niksejä. Monet toiminnan ohjaustyökaluthan pohjaavat Excel-ohjelmaan, joten pääsin siirtämään uusia opin murusia suoraan työhön".

Valmennus antoi paljon sulateltavaa.

"Näkemykseni avartuivat, osaan nyt hakea erilailla tietoa ja osallistua yritysjärjestelyihin. Myös johtoryhmätyöskentelyyn liittyvät asiat nousevat varmasti esille myöhemminkin. Valmennuksesta jäi pari mapillista aineistoja, joihin uskon palaavani".

Pk-yrityksissä häntä kiehtoo se, että talouspuolelta käsin näkee yrityksen kaikki toiminnot. Valmennuksesta taas saa eväitä omaan kehittymiseen.

"Tämäntyyppisestä valmennuksesta on erityistä hyötyä ihmisille, jotka ovat kehittymässä johtaviin tehtäviin. Tämä on hyvä tapa laajentaa omaa osaamista ja näkemyksiä ja kehittää sitä kautta omaa uraa".

Valmennusohjelma on suunnattu talouspäälliköille ja -johtajille sekä business controllereille. Valmennuksessa käydään läpi strategiajärjestelmää ja strategiaprosessia, tuloskortti-ajattelua, yrityksen hankintatoimea ja logistiikkaa, ulkoista laskentatoimea, rahoitusinstrumentteja ja niiden suunnittelua, Excelin tehokäyttöä, liiketoiminnan juridiikkaa sekä johtoryhmätyöskentelyä.

Ohjelmassa kouluttavat KTM Markku Ruuska, professori KTT Teemu Malmi, professori KTT Aimo Inkiläinen, KTM Päivi Räty, OTK Henri Pelkonen, KTT, DI Toivo Koski, OTL, KTM Matti Vilkkumaa, KTT Erkki Hämäläinen ja ekonomi Eero Ravantti.

Lisätietoja: HSE Pienyrityskeskus Jukka Nordlund, puh. 010 2178 633, sposti: jukka.nordlund@hse.fi

Teksti ja kuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen