Hewenet nosti esille terveyden ja hyvinvoinnin johtamisen erityispiirteitä

24.04.2012

Terveydenhuollon perinteisten rakenteiden rinnalle on tulossa yksityisiä yrityksiä, säätiöitä ja yhdistyksiä. Minkälaisia rajoja ja mahdollisuuksia lainsäädäntö asettaa, minkälaisia toimivia liiketoimintamalleja on ja kuinka erilaisuutta johdetaan ja tunnistetaan? Näitä teemoja kävivät alan johtotehtävissä työskentelevät suomalaisasiantuntijat kaksipäiväisessä Hewenet-kehityshankkeen koulutuksessa Helsingissä huhtikussa.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen Hewenet (The Health and Welfare Institutions Cooperation Network) vastaa suomalaisten ja virolaisten sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yritysten ja organisaatioiden liiketoimintaosaamiseen, koulutukseen ja verkostoitumiseen liittyviin tarpeisiin.

Hewenet_042012.jpg

Hanke järjesti maaliskuussa englanninkielisen kolmipäiväisen pilottikoulutusohjelman Helsingissä virolaisten ja suomalaisten terveydenhuoltoyritysten ja organisaatioiden asiantuntijoille. Huhtikuussa suomalaisosallistujat syventyivät kotimaisiin erityispiirteisiin. Vastaavanlainen jakso järjestetään viroksi virolaisosallistujille.

Hewenet tarjoaa osallistujille mahdollisuuden verkostoitua Suomenlahden yli. Ensimmäiset avaukset onkin jo tehty. Vuodesta 1983 mielenterveyskuntoutuspalveluja järjestäneestä Niemikotisäätiöstä tuli vuoden alussa Helsingin kaupungin tytäryhteisö. Säätiöstä on Hewenetissä mukana peräti seitsemän asiantuntijaa. Työtoiminnan prosessivastaavana työskentelevä Leena Rantasalo virittelee yhteistyötä niin, että virolaisyhteistyö näkyisi kuntoutujille saakka.

LeenaRantasalo_TimoSampo_ja_AnuRautelin.jpg"Ensimmäisen jakson aikana ideoimme varsin lennokkaasti Happy Village -mallia yhdessä Elvan sairaalan ihmisten kanssa. Kesäkuussa yritämme löytää yhteisen ajan, jotta koko työryhmämme pääsisi käymään paikan päällä. Mukaan tulee myös Tallinnan kaupungin ja suomalaisyrityksen ihmisiä. Yleensä tällä alalla pyöritään omissa porukoissa, nyt meitä lähtee vierailulle hyvä, erilainen porukka. Mietimme, minkälainen lomakohde Elva voisi kuntoutujille olla."

Vuonna 2002 perustetun Lilinkotisäätiön (entinen Niemikotiyhdistys) Viertokodin palvelutalon johtaja Anu Rautelin suunnittelee ja toteuttaa työssään ikääntyvien mielenterveyskuntoutujien asumispalveluja.

"Ensimmäisessä koulutuksessa tutustuin Hoolekannen ihmisiin. He tulevat meille vierailulle keväällä tutustumaan toimintaamme. Heillä olisi meidän kuntoutujillemme idea yhteisestä käsitöiden tekemisestä ja töiden myynnistä verkkokaupan välityksellä."

Rautelin hakee Hewenet-valmennuksista itselleen työkaluja.

"Säätiönä elämme muuttuvassa toimintaympäristössä ja monipuolistamme toimintaamme. On tärkeää saada itselleen varmuutta siitä, miten välittää tietoa työyhteisössä. Esimerkiksi kilpailuttaminen on tällä hetkellä ajankohtainen asia. Virolaisilta voimme oppia kuuntelemalla, miten he näkevät meidän mallimme. Koska Virossa rahoituksen löytäminen on hankalaa, se on kasvattanut ihmisiä luoviin ratkaisuihin. Siellä tehdään uskomattomia asioita nollabudjetilla siinä, kun meillä näyttäisi talkoohenki olevan kateissa."

Jälleenvuokrauksen vastaava ohjaaja Timo Sampo työskentelee Niemikotisäätiön noin tuhannen tukiasunnon parissa. Hänkin odottaa verkostoituvansa Hewenetin kautta.

"Meillä on hyvin erilaiset systeemit toimia. Virossa ei ole kuntoutumispolkua asiakkaille, vaan he ovat asuinpaikoissaan ilman jatkonäkymiä. Toisaalta siinä kun me suomalaiset otamme ensin aina paperit esille, virolaiset toimivat suoraviivaisemmin. Edelliskerran ryhmätyössämme pohdimme yhdessä muun muassa, minkälaisia asuntoremonttiprojekteja kuntoutujien kanssa voisi toteuttaa talkoilla."

Omaan toimintaansa hän koki saaneen uuden työkalun Kalle Reunasen esittelemästä canvas-mallista, jonka avulla pystyy hahmottamaan organisaation eri toiminta-alueita.

"On tärkeää hahmottaa oma toimintaympäristö haasteellisessa tilanteessa. Meillä haasteita tuovat esimerkiksi asukkaiden ikääntyminen ja asuntojen saneeraustarpeet" Sampo tuumii.

Syksyllä valmennuksen aiheena on muutoksen työstäminen henkilöstön kanssa. Ohjelma huipentuu keväällä 2013 yhteiseen verkostoitumistilaisuuteen Helsingissä.

Hewenet on Tallinnan teknillisen yliopiston ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen yhteinen hanke, jonka rahoituslähde on Central Baltic Interreg IV A Programme 2007-2013 European Regional Development Fund.

Lisätietoja: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus ohjelmajohtaja KTT Raija Leskinen, puh. +358 40 353 8169, sposti: raija.leskinen(at)aalto.fi

CentralBaltic.png

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen